ساختار کلیه ها بهصورت دو اندام لوبیایی شکل است که اندازه هر کدام از آن ها به اندازه یک مشت بوده و در دو طرف ستون فقرات، در انتهای قفسه سینه، قرار دارند. کلیه ها از حیاتی ترین اندام های بدن هستند که نقش دفع مواد زائد، حفظ تعادل الکترولیتها و تولید هورمون های مهمی را بر عهده دارند. یک کلیه سالم در هر دقیقه حدود نصف استکان خون را تصفیه میکند و مواد زائد و آب اضافی را برای ساخت ادرار بهکار میگیرد. برخی مواقع ممکن است کلیه در شرایطی قرار بگیرد و این شرایط باعث تشکیل سنگ کلیه می شود.
در ادامه این مقاله از جیم جو درباره سنگ های کلیوی، دلایل به وجود آمدن و راه های پیشگیری از آنها بحث خواهیم کرد.
👇دسترسی سریع
Toggleیک جسم جامد فشرده ای است که از تجمع مواد شیمیایی موجود در ادرار به وجود می آید، این سنگ در کلیه شکل می گیرند و می تواند به سایر بخش های مجاری ادراری حرکت کند. اندازه سنگ های کلیوی متفاوت است و از یک نقطه کوچک شروع می شود و در برخی از موارد به چند اینچ نیز می رسد.
سنگ های کلیوی زمانی به وجود می آیند که مقدار مواد معدنی مانند، کلسیم، اگزالات، اورات، سیستین، گزانتین و فسفات در ادرار بیشتر از حد طبیعی باشند. با تجمع این مواد زائد در کلیه، سنگ تشکیل می شود.
بیشتر بخوانید 👈 بیماری واریکوسل در مردان
شایع ترین علامت سنگ های کلیه درد شدید در دو طرف شکم و پهلو است، البته سنگ ها تا زمانی که ثابت باشند، هیچ گونه علائم و دردی ندارند و در صورت حرکت به سایر بخش های مجاری ادراری علائم آن نمایان می شوند.
هر چه این سنگ بزرگتر باشد، درد ناشی از آن شدیدتر است، در کنار درد، علائمی دیگر نیز در فرد مشاهده می شود مانند:
همانطور که گفتیم؛ سنگ های کلیوی با تجمع مواد زائد در کلیه شکل می گیرند اما عوامل دیگری نیز در به وجود آمدن این بیماری نقش دارند که عبارتند از:
رژیم های غذایی با پروتئین بالا، سدیم و قند زیاد، ممکن است خطر ابتلا به برخی از انواع سنگ های کلیه را افزایش دهد.
سابقه خانوادگی، در تشکیل سنگ های کلیوی تاثیر دارد، همچنین اگر فردی قبلاً یک یا چند سنگ داشته، در معرض خطر ابتلا مجدد قرار می گیرد.
کم آبی در بدن باعث کاهش حجم ادرار، غلیظ شدن آن و بالا رفتن سطح مواد زائد در کلیه می شود، این شرایط در نهایت منجر به تشکیل سنگ خواهد شد.
چاقی و افزایش شاخص توده بدنی در افراد چاق در تشکیل سنگ های کلیوی تاثیر گذار است.
به دلیل وجود برخی از مشکلات گوارشی احتمال جذب و بالا رفتن مواد معدنی بیش از حد مجاز وجود دارد، این مشکلات نیز می توانند در به وجود آمدن سنگ کلیه موثر باشند.
مصرف خودسرانه برخی از داروها مانند مکمل های غذایی باعث افزایش برخی از مواد معدنی در بدن می شود، بنابراین باید برای مصرف این نوع داروها با پزشک مشورت کرد.
رشد غده های پاراتیروئید به صورت غیر عادی، می تواند در تشکیل سنگ نقش داشته باشد.
پزشک برای تشخیص سنگ های کلیه می تواند اقدامات زیر را انجام دهد:
برای از بین بردن سنگ های کلیه باید بر حسب اندازه آن عمل کرد. برخی از درمان های سنگ های کلیوی عبارتند از:
بیشتر بخوانید 👈 جراحی سنگ کلیه
برای جلوگیری از به وجود آمدن سنگ های کلیوی باید موارد زیر را به خوبی رعایت کند:
سنگ های کلیوی با افزایش مواد زائد در ادرار و تجمع آن ها در کلیه تشکیل میشوند؛ البته می توان با رعایت نکاتی مانند افزایش مصرف آب و مایعات یا کاهش مصرف نمک، مواد غذایی حاوی اگزالات، نوشیدنی های کافئین دار و گازدار، از به وجود آمدن سنگ های کلیه پیشگیری کرد.