بیضه ها در درون کیسه بیضه قرار دارند و توسط پوست پوشانده می شوند. این کیسه بیضه حاوی سرخرگ و سیاهرگ می باشد که وظیفه خون رسانی به غدد تناسلی را بر عهده دارند. زمانی که در ساختار و عملکرد سیاهرگ کیسه بیضه اختلال به وجود بیاید، منجر به واریس در بیضه ها یا واریکوسل می شود. برای آشنایی بیشتر با این بیماری خواندن این مقاله از جیم جو را توصیه می کنیم.
👇دسترسی سریع
Toggleواریکوسل به معنای گشاد شدن غیر طبیعی رگ های بیضه است و یکی از دلایل ناباروری در مردان تلقی میشود. این بیماری دقیقا مشابه بروز واریس در رگهای پا است که در برخی مواقع به آن واریس بیضه نیز می گویند.
حدود 15 درصد مردان 35-25 ساله و 40 درصد مرداني که مشکل ناباروري دارند به بیماری واریکوسل بیضه مبتلا هستند.
دلایل ایجاد این بیماری به طور قطعی مشخص نشده است، اما محققان بر این باورند که واریس بیضه، مانند واریس پا اتفاق میافتد؛ اختلال در دریچههای وریدی مانع عبور خون به طور طبیعی می شود و در نتیجه آن خون در رگ ها تجمع می کند.
تجمع خون در رگ ها، باعث گشاد و متورم شدن آن ها میشود. آسیب ناشی از این فرآیند در بیضهها سبب اختلال در عملکرد صحیح آنها و کاهش تولید اسپرم می شود.
این بیماری اغلب هیچ گونه علائم مشخصی در بیمار ندارد، اما علایم واریکوسل شایعی که ممکن است مشاهده شود، عبارتند از:
سایر مقالات 👈 جراحی پرده آلت
قبل از پرداخت به نحوه تشخیص این بیماری باید گفت که این بیماری بر حسب شدت درجه بندهای مختلفی دارد:
سایر مقالات 👈 پروتز آلت
در برخی موارد، واریس بیضه می تواند منجر به بروز عوارض زیر شود:
ناباروری
مطالعات نشان می دهد که درصد ناباروری در مردان مبتلا به واریکوسل نسبت به سایر مردان، بسیار بالاتر است.
کوچک شدن بیضه
آتروفی یا کوچک شدن بیضه، یکی دیگر از عوارض واریکوسل است. در صورتی که نوجوانی به این بیماری مبتلا شود، ممکن است بیضه های او به اندازه ی کافی رشد نکنند.
بر هم خوردن تعادل هورمونی
همزمان با واکنش سلول ها نسبت به افزایش فشار، تغییر هورمونی نیز رخ می دهد و باعث کاهش تولید تستوسترون و در نتیجه بالا رفتن سطح LH می شود.
واریکوسل ممکن است بر سطح تستوسترون نیز تاثیر بگذارد و باعث کاهش تولید تستوسترون در بیضه ها شود.
برای درمان واریکوسل سه نوع جراحی وجود دارد:
تهاجمی ترین نوع جراحی است. در این عمل، جراح برشی بر روی ناحیه کشاله می زند و رگ هایی متورم و گشاد را مسدود می کند تا از جریان خون به آن جلوگیری کند و خون از رگ های سالم عبور می کند.
این عمل تحت جراحی عمومی و با روش لاپاراسکوپی انجام می شود. جراح با ایجاد یک برش کوچک، دستگاه لاپاراسکوپ و دوربین را از طریق برش وارد محل مورد نظر می کند. جراح توسط دوربین و تصاویری که بر روی مانیتور ارسال می کند، درون بدن و ورید هایی که مشکل دارند را مشاهده و واریکوسل را تشخیص می دهد.
عمل میکروسرجری کمترین تهاجم را دارد و در حین حال روشی ساده ای نیست. در طی این عمل، جراح برای تشخیص وریدهای متورم شده از میکروسکوپ استفاده می کند، بعد از آن ورید ها را مسدود می کند و خون از طریق سایر وریدها جریان می یابد.
افراد بعد از انجام جراحی باید توصیه های زیر را رعایت کنند:
هزینه درمان این بیماری به عوامل زیر بستگی دارد:
در مجموع هزینه های درمان این بیمار از 13 میلیون تومان شروع می شود و به 20 میلیون تومان نیز می رسد.
واریکوسل یک بیماری شایع در بین مردان است، که به علت تجمع خون و متورم شدن رگ ایجاد می شود که با انجام عمل های جراحی و لیزری می توان آن را به راحتی درمان کرد.