سرطان پروستات یکی از شایع ترین انواع سرطان در بین مردان است که در آن که بافت پروستات دچار اختلال می شود. ما در این مقاله سعی داریم به طور مفصل به این بیماری بپردازیم:
👇دسترسی سریع
Toggleسرطان غده پروستات، بیماری است که در آن بافت های غده جنسی پروستات دچار مشکل می شوند؛ با رشد غیر طبیعی سلول پروستات و تشکیل توده های در این غده، سرطان به وجود می آید.
علت اصلی ایجاد این سرطان افزایش و رشد بیش از حد سلول های پروستات است؛ البته عواملی مختلفی در افزایش بروز این بیماری نقش دارند که در زیر به آنها اشاره می کنیم:
این سرطان نیز مانند دیگر سرطان ها در مراحل اولیه بدون علامت است، اما با گذر زمان پیشرفت می کند و ممکن است علائم زیر در آن فرد نمایان شوند:
بعد از بروز علائم گفته شده در بالا بیمار باید به پزشک مراجعه کند و پزشک برای تشخیص قطعی سرطان از روش های زیر استفاده می کند:
در این آزمایش سطح آنتی ژن پروستات را باید اندازه گیری کرد. این آنتی ژن اختصاصی در پروستات ساخته می شود و بالا بودن سطح این آنتی ژن نشان دهنده سرطان است.
در این روش پزشک با کمک انگشت، ناحیه پروستات را معاینه می کند و در صورت وجود توده باید از روش های تکمیلی برای تشخیص قطعی سرطان استفاده کرد.
می توان با استفاده از سوزن مخصوصی بخشی از بافت آسیب دیده را برای نمونه برداشت و آن را زیر میکروسکوپ بررسی کرد.
سونوگرافی به کمک امواج صوتی و اشعه ایکس در یافتن توده های سرطانی کمک بسیاری خواهد کرد. پزشک با انجام سونوگرافی و تهیه تصاویر مربوط به غده پروستات سرطان را تشخیص می دهد.
تهیه تصاویر و سی تی اسکن با کمک رادیو اکتیو و یافتن توده های سرطانی با این تصاویر از روش های تشخیص سرطان است.
در این روش پزشک برای تشخیص سرطان دستگاه آندوسکوپی را از طریق مجرای ادراری به داخل غده پروستات می فرستند.
پزشک با توجه به وضعیت بیمار، شدت و میزان پیشرفت سرطان از روش مختلفی برای درمان استفاده می کند؛ در ادامه به آنها می پردازیم:
اگر سرطان در مراحل اولیه رشد باشد، احتمالا نیاز به درمان خاصی نیست و فقط کافی است که پزشک نظارت فعالی بر روی سرطان داشته باشد و با انجام سونوگرافی، معاینه و تصویربرداری یا نمونه برداری، می توان روند رشد این بیماری را بررسی کرد.
در صورت رشد و پیشرفت سرطان، پزشک درمان لازم را برای بیمار تجویز می کند.
زمانی که سرطان محدود به غده پروستات باشد و فقط این غده را درگیر کرده باشد با جراحی پروستات و برداشتن بخش آسیب دیده می توان آن را درمان کرد. در این روش ممکن است پروستات به طور کامل برداشته شود و یا فقط بخش آسیب دیده آن برش داده شود.
جراح با استفاده از پرتوهای پر قدرت می تواند، سلول های سرطانی را نابود کند.
با تزریق هورمون های خاصی، رشد سلول های سرطانی در پروستات کاهش می یابد.
برای درمان سرطان می توان از داروهایی استفاده کرد که به طور مستقیم بر روی مولکول های خاص درون سلول های سرطانی اثر می گذارد.
با توجه به گزارش های آماری در ایران، سرطان پروستات یکی از شایع ترین انواع سرطان ها در مردان است. مطالعات نشان می دهد که شیوع این سرطان، ۱۰۰ نفر در هر ۱۰۰۰۰ نفر است و ۸۰ درصد مردان مبتلا، مردان بالای ۵۰ سال هستند.
بیمار باید بعد از درمان این سرطان با توجه به روش درمانی مراقبت های لازم را به خوبی رعایت کند. این مراقبت های شامل موارد زیر هستند:
منبع : سایت دکتر صادق زاده – متخصص ارولوژی