پلانتین چیست؟ چه خواصی دارد و تفاوتش با موز چیست؟پلانتین که به آن موز پختنی یا سرخ شده هم میگویند، بسیار از نظر ظاهری شبیه موز است و در پخت و پز مورد استفاده قرار میگیرد و نشاسته بسیاری دارد. برخلاف موز تقریبا همواره باید پیش از مصرف پخته شود.
در حقیقت، مزه این میوه در حالت خام چندان خوشایند نیست، از این رو، نباید گول ظاهر موز مانند آن را بخورید. در ادامه توضیحاتی درباره خواص و تفاوتش با موز ارائه دادهایم، با ما همراه باشید.
👇دسترسی سریع
Toggleپلانتین (plantain) شباهت بسیاری با موز دارد و اغلب با آن اشتباه گرفته میشود. اما مردمِ 120 کشوری که این میوه در آنها کشت میشود، کشورهایی مثل اوگاندا، کلمبیا و کامرون، به خوبی از فرق بین این دو آگاهاند. در مقایسه با موز، نشاسته بیشتر و شکر کمتری دارد؛ به این دلیل، دستمان برای استفاده از آن در انواع و اقسام غذاها بازتر است. تفاوت دیگر آن با موز در شیوه استفاده است که بیشتر طبخ میشود و کمتر به صورت خام خورده میشود.
پلانتین منبع غنی از کربوهیدراتهای پیچیده، سرشار از فیبر، ویتامینهای A، C، و B6 و مواد معدنی منیزیم و پتاسیم است. اما منبع خوبی برای پروتئین و چربی نیست، از این رو، تنها یک بخش از یک رژیم غذایی سالم و متعادل را ارائه میکند.
پلانتین دارای خواص درمانی بسیاری میباشد که در ادامه به آنها اشاره خواهد شد.
یکی از مهمترین خواص مصرف پلانتین کاهش وزن و افزایش سوخت و ساز میباشد چرا که فیبر و نشاسته موجود در آن کربوهیدارتهای پیچیده هستند که البته فیبر و کربوهیدارتهای پیچیده نسبت به کربوهیدارتهای موجود در غذاهای پردازش شده کمتر پردازش شده و آرامتر گوارش میشوند. آنها احساسپری و سیری را برای مدت زمان طولانیتری پس از وعده غذایی حفظ میکنند که میتواند به معنای پرهیز از پرخوری و مصرف مواد غذایی ناسالم باشد.
بهبود عملکرد دستگاه گوارش از دیگر مزایای استفاده از پلانتین است چرا که فیبر موجود در این میوه خود میتواند باعث بهبود عملکرد است و همچنین مانع ابتلا به یبوست نیز شود.
کاهش احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی را میتوان یکی دیگر از مزایای استفاده از پلانتین نام برد چرا که این میوه سرشار از پتاسیم است که خود میتواند برای حفظ مایعات سلولی و بدن که ضربان قلب و فشار خون را کنترل میکنند تاثیرگذار باشد.
بدیهی است که فیبر موجود در پلانتین نیز به کاهش کلسترول کمک میکند که این خود برای عملکرد مناسب قلب نیز بسیار موثر خواهد بود.
پلانتین حاوی تقریبا 32 درصد از مقدار مصرف توصیه شده روزانه ویتامین C در هر فنجان است. این ویتامین به عنوان یک آنتیاکسیدان عمل میکند و در تقویت سیستم ایمنی بدن نقش دارد. به عنوان یک آنتیاکسیدان، ویتامین C ممکن است از بدن در برابر آسیب رادیکالهای آزاد مرتبط با افزایش سن، بیماری قلبی، و حتی برخی انواع سرطان محافظت کند.
مطالعات رابطهای معکوس بین مصرف ویتامین C و سرطانهای مختلف مانند سرطان ریه، پستان، روده بزرگ، معده، و مری را نشان دادهاند. همچنین، مشخص شده است که افراد مبتلا به سرطان دارای تراکم پایینتر ویتامین C در پلاسمای خون خود هستند.
کسانی که بهخاطر آرتروز روماتیسمی و دردهای مزمن مجبور به استفاده از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی هستند، بیشتر از دیگران در معرض زخم معده قرار میگیرند. طبق نتایج تحقیق یادشده، با مصرف پودر پلانتین خشکشده میتوان به رشد لایه داخلی معده و بهبود آن کمک کرد.
پلانتین منبعی غنی از منیزیم است و منیزیم به جذب بهتر و بیشتر کلسیم کمک میکند؛ به این سبب به تقویت استخوان کمک کرده و برای پیشگیری از پوکی استخوان مفید است.
بهعلاوه با بهبود سوختوساز کربوهیدرات و تنظیم انسولین به کنترل میزان قند خون، و کاهش خطر بروز دیابت نوع 2 هم کمک میکند. سردردهای میگرنی، بیخوابی و افسردگی از دیگر اختلالاتی هستند که با مصرف منیزیم میتوان به تخفیف علائمشان کمک کرد.
بهطور کلی، پلانتین بسته به میزان رسیدگی به 3 نوع مختلف تقسیمبندی میشود:
برای استفاده از پلانتین میتوانید مراحل زیر را انجام دهید:
پلانتین را میتوان به روشهای مختلف مصرف کرد. در ادامه، تعدادی از این روشها را معرفی میکنیم:
موز و پلانتین هر دو ماده غذایی سالم هستند. زیرا هر دو غذای بسیار سالم و غنی از مواد مغذی هستند. با این حال، روشهای پخت و پز میتواند بر ارزش غذایی این میوهها تأثیر بگذارد و آنها را کم و بیش سالم کند. این ارتباط کمتری با خود میوه و ارتباط بیشتری با آنچه که به آن اضافه میکنید ندارد.
هر دوی این میوهها در یک گروه طبقهبندی شدهاند و ازلحاظ ظاهری هم بسیار شبیهبه یکدیگرند. از این دو مسئله که بگذریم، ازلحاظ مواد مغذی موجود هم تا حدود زیادی با هم شباهت دارند. هم پلانتین و هم موز سرشار از تعدادی از مهمترین مواد مغذی هستند مثل پتاسیم، منیزیم، ویتامین C، فیبر و ترکیبات آنتیاکسیدانی.
اگر نگران بالا رفتن قند خون هستید، باید بدانید هر دو اینها بدلیل بالا بودن میزان کربروهیدارت قند خون شما را بالا میبرند. البته به خاطر داشته باشید که پلانتین و موز، غذاهای کامل و حاوی فیبر هستند. که ممکن است به کاهش قند خون در برخی افراد کمک کند، به ویژه در مقایسه با غذاهای فرآوری شده.