استفاده از سنگ شکن یکی از رایج ترین روش ها برای درمان سنگ کلیه است که در آن از تکنیک های مختلفی برای شکستن سنگ کلیه استفاده می شود. ما در این مقاله جیم جو سعی داریم درباره نحوه شکستن سنگ کلیه با روش سنگ شکن کلیه و انواع تکنیک های مورد استفاده در این روش و مزایا و عوارض آن بحث کنیم. اما قبل از پرداختن به این موضوعات لازم است توضیح مختصری درباره سنگ کلیه بدهیم:
👇دسترسی سریع
Toggleسنگ کلیه، کریستال های هستند که در اثر افزایش غلظت مواد و املاح معدنی و نمک ها در ادرار و تجمع آن ها در کلیه و مثانه شکل می گیرند.
سنگ های کلیوی با روش های زیر قابل درمان هستند:
سنگ شکن یک روش غیر تهاجمی است که در آن با تکنیک ها و دستگاه مختلفی می توان سنگ کلیه را خرد کرد. در این روش سنگ خرد شده یا از طریق ادرار دفع خواهد شد و یا آن را جمع آوری و از بدن خارج می کنند.
اگر اندازه سنگ کلیه کوچک و ریز باشد می توان به راحتی با مصرف مایعات از طریق ادرار آن را دفع کرد. اما سنگ بزرگ باشد، به طور طبیعی از بدن خارج نمی شود و زمانی که همراه با علائمی مانند درد، خونریزی، عفونت باشد و یا در موقعیت نامناسب قرار گرفته باشد، باید برای درمان از روش سنگ شکن استفاده کرد.
پزشک با سنگ شکن برون اندامی و سنگ شکن درون اندامی می تواند سنگ کلیه را از بین ببرد:
این روش یک روش غیر تهاجمی است که پزشک در آن سنگ های کلیوی را با کمک امواج صوتی به قطعات ریزی تبدیل خواهد.
در سنگ شکن برون اندامی، قبل از شروع هر کاری باید یک ژل مخصوص را برروی کمر یا پهلوی بیمار مالید و بعد از آن دستگاه سنگ شکن کلیه را بر روی محل ژل قرار داد. این دستگاه با ارسال امواج صوتی به سمت سنگ کلیه، آن را می شکند.
در این روش سنگ های کلیه به صورت مرحله ای خرد می شوند و در نهایت از طریق ادرار از بدن خارجی می شوند.
در سنگ شکن درون اندامی می توان با کمک چند روش مختلف، سنگ کلیه را خرد کرد، در ادامه به این روش ها می پردازیم:
در این روش دستگاه یورتروسکوپی از طریق مجرای ادراری وارد کلیه می شود و با کمک لیزر نوری می تواند سنگ کلیه را خرد کند، پزشک برای خارج شدن راحت سنگ های کلیه از طریق ادرار، می تواند یک لوله استنت در محل حالب قرار دهد. این لوله بعد از یک هفته تا ده روز باید برداشته شود.
در این روش نیز مانند روش یورتروسکوپی، دستگاه آندوسکوپی از طریق مجرای ادراری وارد کلیه می شود و سنگ کلیه را با کمک لیزر می شکند. قطعات خرد شده سنگ نیز از طریق ادرار دفع می شوند.
بیشتر بخوانید 👈 عمل RIRS چیست؟
از طریق پوست و با ایجاد یک برش بسیار کوچک در قسمت پهلوی بیمار می توان به محل سنگ کلیه دسترسی پیدا کرد. دستگاه نفروسکوپ که دارای یک دوربین برای ارسال تصاویر بر روی مانیتور است، از طریق این برش کوچک وارد کلیه می شود.
پزشک با کمک دوربین متصل به دستگاه، محل دقیق سنگ کلیه را مشخص می کند، در این حالت سنگ به دو روش برداشته می شود؛ اگر سنگ بدون شکستن از طریق لوله نفروسکوپ خارج شود به آن نفرولیتوتومی گفته می شود اما اگر سنگ را قبل از خارچیج کردن با کمک لیزر یا امواج صوتی بشکنند، به آن نفرولیتوتریپسی می گویند.
بیشتر بخوانید 👈 عمل PCNL چیست؟
بعد از انجام سنگ شکن بیمار باید برای بهبودی سریع خود، نکات زیر را به خوبی رعایت کند:
استفاده از سنگ شکن برای دفع و خرد کردن سنگ کلیه دارای مزیت هایی است در زیر به آن ها اشاره خواهیم کرد:
این روش نیز مانند دیگر هر روش دیگر ممکن است دارای عوارض احتمالی باشد. در صورتی که پزشک بی تجربه و غیر متخصص عمل سنگ شکن را انجام دهد و یا مراقبت های لازم بعد از عمل به خوبی توسط بیمار رعایت نشوند، احتمال بروز عوارض زیر بیشتر می شود:
منبع : سایت دکتر سعید صادق زاده – متخصص ارولوژی