سنگ کلیه از مشکلات رایج در بین افراد جامعه است، این بیماری به دلایل مختلفی به وجود می آید، در صورت بروز سنگ و علائم مربوط به آن، لازم است هر چه زودتر برای درمان این بیماری اقدام کرد. روش های زیادی برای درمان سنگ کلیه وجود دارد و ما در این مقاله سعی داریم به صورت مفصل به آن ها بپردازیم. اگر شما هم سنگ دارید، به شما توصیه می کنیم برای آشنا شدن با روش های درمانی با ما همراه باشید.
👇دسترسی سریع
Toggleبه کریستال ها و بلورهای ایجاد شده در کلیه گفته می شود، این سنگ ها در اثر افزایش غلظت مواد شیمیایی، املاح معدنی در ادرار و تجمع آن ها در کلیه شکل می گیرند.
قبل از پرداختن به درمان باید با علائم سنگ کلیه آشنا شوید؛ اگر سنگ کوچک و ثابت باشد، تقریبا هیچ علامت ندارد و ممکن است فرد به طور اتفاقی از وجود سنگ در کلیه آگاه شود. اما اگر سنگ بزرگ یا در حالت حرکت باشد احتمال بروز علائم زیر وجود دارد:
روش های خانگی، پزشکی زیادی برای درمان سنگ های کلیوی وجود دارد که در ادامه به آن ها می پردازیم:
سنگ های کلیه دارای اندازه های مختلفی هستند و ممکن است در قسمت های مختلفی از سیستم ادراری شکل بگیرند. اگر سنگ کلیه بسیار ریز باشد، پزشک به بیمار توصیه می کند که از آب و مایعات فراوان استفاده کند. این کار در دفع خود به خودی سنگ نقش دارد؛ با افزایش حجم ادرار، سنگ به راحتی از طریق ادرار دفع می شوند.
در بعضی موارد متخصص اورولوژی برای دفع سنگ و کاهش درد ناشی از آن، دارو تجویز می کند. قرص های سیستون، لیتورکس، زول اوروسپت زولنگ رسپینا، رواتینکس، نیفدیپین، رودیورتیک از جمله این داروها محسوب می شوند.
اگر سنگ کلیه با مصرف آب و دارو دفع نشود، اورولوژیست برای درمان قطعی آن به سراغ روش های جراحی می رود. انواع مختلفی از روش های جراحی برای خارج کردن سنگ وجود دارد که متخصص اورولوژی بر اساس اندازه، شکل، محل تشکیل و شرایط بیمار یکی از روش های زیر را برای درمان انتخاب می کند؛
این روش تحت بیهوشی عمومی انجام می شود و با ایجاد برش در پشت و پهلوی بیمار، جراح به کلیه دسترسی مستقیم دارد و سنگ را از طریق برش ایجاد شده خارج می کند.
با روش لاپاراسکوپی چند برش کوچک در پشت یا پهلوی بیمار ایجاد می شود و دستگاه لاپاراسکوپ وارد کلیه می شود، جراح با کمک دوربین متصل به دوربین لاپاراسکوپی سنگ را پیدا و آن را خارج می کند.
در این روش دستگاه سنگ شکن کلیه را پشت یا پهلوی بیمار قرار می دهند و سنگ را با کمک امواج صوتی خرد می کنند تا قطعات باقی مانده آن از طریق ادرار دفع شوند.
درمان با نفرولیتوتومی تحت بیهوشی عمومی انجام می شود که جراح یک برش یک سانتی در پهلوی بیمار ایجاد می کند و یک لوله نفروسکوپ را به داخل کلیه وارد و سنگ را پیدا و از بدن خارج می کند.
این روش، تحت بی حسی نخاعی یا بیهوشی بدون ایجاد برش و زخم در پوست و از طریق مجرای ادراری، یک لوله باریک یورتروسکوپ وارد کلیه و مثانه می شود، با کمک لیزر سنگ شکسته و آن را با پانچ های مخصوصی، از طریق همان لوله از بدن خارج می کنند.
درمان با روش آندوسکوپی، از طریق مجرای ادراری و با بی حسی نخاعی بیمار امکان پذیر است، در این روش جراح لوله آندوسکوپیک را از طریق مجرای ادراری وارد کلیه و مثانه می کند و با کمک دوربین متصل به آن سنگ را پیدا و با لیزر یا چکش پنوماتیک آن را خرد و از خارج می کند.
در برخی از موارد بیمار، برای تسریع روند دفع سنگ از روش های خانگی استفاده می کند، این روش ها نیز باید حتما با مشورت پزشک به کار بروند تا از بروز عوارض جدی پیشگیری شود؛
متخصص اورولوژی با توجه به نوع سنگ، اندازه، محل تشکیل آن و شرایط بیمار روش های مناسب را برای درمان انتخاب می کند.
روش های خانگی، مصرف دارو، خارج کردن سنگ با روش های جراحی باز، لاپاراسکوپی، یورتروسکوپی، آندوسکوپی و سنگ شکن از روش های مورد استفاده برای درمان سنگ های کلیوی است.
درمان قطعی با جراحی، شکستن و خارج کردن سنگ امکان پذیر است.