خانم ها در طول دوران بارداری با تغییرات و چالش های جسمی مختلفی روبرو می شوند. یکی از چالش هایی که بسیاری از زنان باردار با آن مواجه هستند، مسئله بی اختیاری در ادرار است. بی اختیاری ادراری، به نشت غیر ارادی ادرار گفته می شود که می تواند در دوران بارداری به دلایل مختلفی رخ دهد. در این مقاله به بررسی علت، علائم و مدیریت بی اختیاری ادرار در بارداری می پردازیم.
👇دسترسی سریع
Toggleبی اختیاری در ادرار به معنی از دست دادن کنترل مثانه در دفع ادرار است که منجر به نشت غیر عمدی آن می شود، این مشکل می تواند خفیف یا شدید باشد و در مراحل مختلف زندگی از جمله بارداری رخ دهد.
خانم های باردار ممکن است بی اختیاری ادرار را به دو صورت زیر را تجربه کنند:
معمولا بی اختیاری در دوران بارداری به دلایل زیر زخ می دهد:
در طول بارداری، بدن سطح بیشتری از هورمون های پروژسترون و ریلکسین تولید میکند. این هورمون ها عضلات بدن، از جمله آن هایی که در دستگاه ادراری هستند را شل و ضعیف می کنند که منجر به کاهش کنترل مثانه می شود.
با رشد جنین، رحم بزرگ می شود و به مثانه فشار وارد می کند و ظرفیت آن را کاهش می دهد، در این وضعیت نگه داشتن ادرار دشوارتر خواهد شد و خانم باردار ممکن است نشت ادرار را به طور جزئی یا شدید تجربه کند.
بارداری و زایمان می تواند عضلات کف لگن را ضعیف کند، این عضلات نقش مهمی در کنترل مثانه و کنترل جریان ادرار دارند. ضعیف شدن عضلات منجر به کاهش کنترل مثانه و نشت غیر ارادی ادرار می شود.
به طور کلی به زنان باردار توصیه می شود که برای رشد جنین، مصرف مایعات خود را افزایش دهند که می تواند منجر به افزایش حجم تولید ادرار شود و فشار بیشتری بر مثانه وارد کند.
هورمون های بارداری می توانند سیستم گوارشی را مختل و کند کرده که منجر به یبوست می شوند. زور زدن در حین حرکات روده در هنگامی که فرد یبوست دارد، می تواند به مثانه فشار وارد کند و به بی اختیاری ادرار را به همراه داشته باشد.
معمولا بی اختیاری ادرار در زنان باردار با علایم زیر همراه است:
هر چند که بی اختیاری ادرار در دوران بارداری مشکل بزرگی برای خانم به همراه دارد اما می توان با رعایت نکات زیر به راحتی آن را کنترل کرد:
تقویت عضلات کف لگن مانند تمرینات کگل می تواند به بهبود کنترل مثانه کمک کند. این تمرینات شامل انقباض و شل کردن ماهیچه هایی است که جریان ادرار را کنترل می کنند؛ متخصص اورولوژی یا یک فیزیوتراپیست متخصص، می تواند راهنمایی هایی را در مورد تکنیک شروع و ادامه آن ارائه دهد.
افزایش وزن بیش از حد در دوران بارداری می تواند فشار بیشتری را بر مثانه و عضلات کف لگن وارد کند. حفظ وزن مناسب از طریق یک رژیم غذایی متعادل و ورزش منظم می تواند به کاهش علائم بی اختیاری ادرار کمک کند.
هیدراته ماندن در دوران بارداری، اهمیت بسیاری دارد، اما مدیریت مصرف مایعات نیز ضروری است. اجتناب از مصرف بیش از حد مایعات قبل از خواب و کاهش مصرف محرک های مثانه مانند کافئین و نوشیدنی های گازدار می تواند به مدیریت بی اختیاری ادرار در بارداری کمک کند.
زنان باردار باید اطمینان حاصل کنند که هنگام دفع ادرار، مثانه خود را به طور کامل تخلیه می کنند. صرف زمان برای تخلیه کامل مثانه، احتمال باقی مانده ادرار و نشت احتمالی را کاهش می دهد.
استفاده از پدهای جاذب در خانم های باردار احساس امنیت را ایجاد می کند و به مدیریت هرگونه نشتی ادرار در دوران بارداری کمک خواهد کرد و با خیال راحت در اجتماع حضور یابد.
اگر علائم بی اختیاری ادامه یابد یا بدتر شود، باید با یک متخصص اورولوژی مشورت کنید. آنها می توانند شدت بیماری را ارزیابی کرده و گزینه های درمانی مناسب را توصیه کنند.
سایر مقالات 👈 بی اختیاری ادرار در کودکان
بی اختیاری ادرار یکی از مشکلات رایجی است که بسیاری از زنان باردار به دلیل تغییرات هورمونی و فیزیکی در دوران بارداری با آن مواجه می شوند. این مشکل بسیار ناراحت کننده و آزار دهنده است، اما راه های مختلفی برای مدیریت و کاهش علائم بی اختیاری ادرار وجود دارد.
زنان باردار می توانند با انجام تمرینات کف لگن، حفظ وزن مناسب، مدیریت مصرف مایعات، تخلیه کامل مثانه، استفاده از پدهای جاذب و کمک گرفتن از متخصصین در صورت نیاز، کیفیت زندگی خود را بهبود بخشند و از دوران بارداری خود لذت ببرند.