کیست های کلیوی کیسه های پر از مایع هستند که در کلیه ها تشکیل می شوند، اکثر کیستهای کلیه خوش خیم هستند و مشکلات سلامتی قابل توجهی ایجاد نمی کنند، درک علت، علائم، روش های تشخیص و گزینه های درمانی آن ضروری است.
در این مقاله، ما به کیست کلیه می پردازیم و جنبه های مختلف آن را برای افزایش آگاهی افرادی که این مشکل را دارند، بررسی می کنیم.
👇دسترسی سریع
Toggleکیست های کلیوی، کیسه های پر از مایعی هستند که روی کلیه ها یا درون آن ایجاد می شوند، این کیست ها می توانند از نظر اندازه متفاوت باشند و تعداد آن ها از یک کیست تا کیست متعدد، متغیر است.
اکثر کیستهای کلیه خوش خیم هستند و خطرات قابل توجهی برای سلامتی ندارند. با این حال، در برخی موارد، کیست ها می توانند بزرگ شوند یا عوارضی ایجاد کنند که نیاز به مداخله پزشکی دارند.
کیستهای که در کلیه ایجاد می شوند، جزء این دو دسته هستند:
این کیستها شایع ترین نوع هستند و معمولاً در نتیجه تغییرات مرتبط با افزایش سن در کلیه ها ایجاد می شوند. کیست های ساده، معمولا کوچک هستند و علائم یا عوارضی ایجاد نمی کنند.
PKD یک بیماری ارثی است که با وجود کیست های متعدد در کلیه ها مشخص می شود. می تواند منجر به بزرگ شدن کلیه و از دست دادن تدریجی عملکرد کلیه شود.
علت دقیق کیست تشکیل شده در کلیه اغلب ناشناخته است. با این حال، عوامل خاصی ممکن است خطر بروز آن را افزایش دهند که شامل موارد زیر هستند:
در بیشتر موارد، کیست های کلیوی علائمی ایجاد نمی کنند و به طور اتفاقی در طی آزمایشات تصویربرداری کشف می شوند. با این حال، کیست های بزرگتر یا آن هایی که عوارض ایجاد می کنند ممکن است داراری علائم زیر باشند:
سایر مقالات 👈 سنگ کلیه چیست؟
متخصص اورولوژی برای تشخیص انواع کیستهای موجود در کلیه، ممکن است از روش های زیر استفاده کند:
درمان کیست کلیه به عوامل مختلفی مانند اندازه، تعداد و علائم مرتبط بستگی دارد. گزینه های درمانی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
برای کیست های کوچک و ساده کلیه که علائم یا عوارضی ایجاد نمیکنند، ممکن است نظارت منظم توصیه شود. این نوع کیست باید تحت نظر متخصص اورولوژی مدیریت شوند. متخصص اورولوژی در طی جلسات برنامه ریزی شده، با کمک تصویربرداری میزان پیشرفت، رشد کیست ها یا مشکلات ایجاده را بررسی می کند.
در برخی موارد، ممکن است داروهایی برای مدیریت علائم یا کند کردن رشد کیست های کلیوی تجویز شود. هدف این داروها کنترل فشار خون یا کاهش اندازه کیست است و شامل مهارکننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین و مسدودکننده های گیرنده آنژیوتانسین است.
اگر کیست باعث درد شدید در مثانه یا بروز عفونت شود، ممکن است متخصص تخلیه کیست را با استفاده از یک سوزن بلند توصیه کند. این روش که به عنوان آسپیراسیون کیست شناخته می شود، می تواند تسکین موقتی ایجاد کند اما از عود کیست جلوگیری نمی کند.
در برخی مواقع، ممکن است انجام جراحی، برای کیستهای بزرگ یا علامت دار کلیه ضروری باشد. هدف از روشهای جراحی مختلف مانند برداشتن سقف لاپاراسکوپی یا جراحی باز، برداشتن یا تخلیه کیست و کاهش علائم مرتبط است.
انجام برخی تغییرات در شیوه زندگی می تواند به مدیریت کیست های کلیوی و کاهش عوارض کمک کند. این تغییرات شامل حفظ وزن سالم، کنترل فشار خون و اجتناب از مصرف بیش از حد الکل هستند.
سایر مقالات 👈 توده های کلیوی
کیستهای کلیه، کیسه های پر از مایعی هستند که می توانند روی کلیه ها یا درون آن ها ایجاد شوند. اکثر کیستهای کلیه خوش خیم هستند و خطرات سلامتی قابل توجهی ندارند، اما درک علل، علائم، تشخیص و گزینه های درمانی آن بسیار مهم است.
نظارت منظم، اصلاح شیوه زندگی و مداخلات پزشکی مناسب می تواند به مدیریت موثر کیست ها و جلوگیری از عوارض کمک کند. افراد مبتلا به کیست های کلیوی می توانند با اطلاع رسانی و مشاوره پزشکی، سلامت و تندرستی خود را کنترل کنند.
در برخی موارد، کیست می تواند ارثی باشد، به ویژه در مورد بیماری کلیه پلی کیستیک دارند.
اکثر کیستها خطری جدی ایجاد نمی کنند اما بیماری کلیه پلی کیستیک می تواند منجر به از دست دادن تدریجی عملکرد کلیه شود.
بله، برخی اصلاحات در سبک زندگی، مانند حفظ وزن سالم و کنترل فشار خون، می تواند به مدیریت کیست و کاهش عوارض در کلیه کمک کند.
کیستهای بزرگتر کلیه یا آنهایی که عوارض ایجاد می کنند می توانند باعث درد شکم یا پهلو شوند.
همیشه نمی توان از کیست جلوگیری کرد، اما حفظ یک سبک زندگی سالم و مدیریت شرایط زمینه ای می تواند خطر ایجاد عوارض را کاهش دهد.
منبع: سایت دکتر صادق زاده