تنگی در مجاری ادراری که به آن تنگی حالب نیز می گویند، وضعیتی است که با تنگ شدن یا انسداد مجاری ادراری مشخص می شود. این وضعیت می تواند بخش های مختلف سیستم ادراری، از جمله لوله های حالب که ادرار را از کلیه ها به مثانه حمل میکنند، تحت تاثیر قرار دهد.
تنگی مجاری ادراری می تواند منجر به طیف وسیعی از علائم و عوارض شود و شناخت علت، علائم و گزینه های درمانی آن ضروری است، اگر این وضعیت را دارید، خواندن این مقاله را به شما توصیه می کنیم.
👇دسترسی سریع
Toggleتنگی در مجاری ادراری به باریک شدن یا انقباض مجاری ادراری اطلاق می شود، این مجاری شامل حالب ها، مثانه و مجرای ادرار هستند. باریک شدن و تنگی ممکن است در هر نقطه از سیستم ادراری رخ دهد و جریان طبیعی ادرار را مختل کند.
تنگی لوله های انتقال ادرار می تواند یک بیماری مادرزادی باشد که از بدو تولد وجود داشته باشد یا در اواخر زندگی به دلیل عوامل مختلف به دست آید.
انسداد مجاری ادراری ممکن است به دلایل زیر اتفاق بیفتد:
تنگی مادرزادی در مجاری ادراری معمولاً نتیجه رشد غیر طبیعی سیستم ادراری در طول رشد جنین است. این وضعیت به دلیل انسداد محل اتصال حالب لگنی UPJO، رفلاکس مثانه VUR یا دریچه های پیشابراه خلفی PUV باشد.
تنگی اکتسابی دستگاه ادراری می تواند در مراحل بعدی زندگی به دلیل عواملی مانند عفونت ادراری، سنگ کلیه، تروما یا آسیب به سیستم ادراری، جراحی های قبلی، پرتودرمانی یا برخی داروها ایجاد شود.
علائم تنگی مجاری ادراری بسته به محل و شدت تنگی می تواند، متفاوت باشد و ممکن است شامل موارد زیر باشد:
تشخیص باریک بودن یا انسداد مجاری ادراری با کمک ارزیابی جامع مانند بررسی تاریخچه پزشکی، معاینه فیزیکی و آزمایشهای خاص مانند مطالعات تصویربرداری سونوگرافی، سیتی اسکن یا MRI و مطالعات اورودینامیک اندازهگیری جریان و فشار ادرار، انجام می شود.
رویکرد درمان تنگی مجاری ادراری و لوله حالب به شدت، محل و علت زمینهای بیماری بستگی دارد. گزینه های درمانی شامل موارد زیر هستند:
برخی از اصلاحات در سبک زندگی می تواند به مدیریت انسداد مجاری ادرار و کاهش علائم کمک کند. این اصلاحات شامل حفظ هیدراتاسیون خوب، رعایت بهداشت خوب، اجتناب از عوامل تحریک کننده و پیروی از یک رژیم غذایی سالم هستند.
سایر مقالات 👈 بی اختیاری ادرار در زنان باردار
اگر انسداد مجاری ادراری درمان نشود، می تواند منجر به عوارضی زیر شود:
در برخی از موارد باریک شدن مجاری ادراری مادرزادی هستند و قابل پیشگیری نیستند، اما اقداماتی وجود دارد که می تواند خطر تنگی اکتسابی را کاهش دهد. این موارد عبارتند از:
تنگی مجاری ادراری وضعیتی است که با باریک شدن یا انسداد مجاری ادراری مشخص می شود که می تواند علائم و عوارض مختلفی ایجاد کند. تشخیص به موقع و درمان مناسب در مدیریت این بیماری و جلوگیری از عوارض طولانی مدت بسیار مهم است.
اگر علائمی یا نگرانی دارید، باید برای ارزیابی و راهنمایی مناسب با متخصص اورولوژی مشورت کنید.
بله، انسداد مجاری ادراری می تواند در کودکان به خصوص در موارد ناهنجاری های مادرزادی یا مشکلات رشدی رخ دهد.
تنگی در سیستم ادرار خود ممکن است تهدید کننده زندگی نباشد، اما اگر درمان نشود، می تواند منجر به عوارض جدی مانند آسیب یا نارسایی کلیه شود که می تواند تهدید کننده زندگی باشد.
در برخی موارد، تنگی خفیف در لوله های ادراری ممکن است با داروها و روش های غیرتهاجمی مانند استنت گذاری حالب یا اتساع با بالون کنترل شود. با این حال، موارد شدید تر ممکن است نیاز به مداخله جراحی داشته باشد.
مسدود شدن مجاری ادراری درمان نشده یا با مدیریت ضعیف می تواند منجر به مشکلات مزمن کلیه، عفونت های مکرر دستگاه ادراری و سایر عوارضی شود که ممکن است بر عملکرد کلیه و سلامت کلی تأثیر بگذارد.
درمان انسداد مجاری ادراری می تواند موثر باشد اما، احتمال عود وجود دارد، به خصوص اگر علت زمینه ای به طور کامل برطرف نشود. پیگیری و نظارت منظم برای تشخیص هر گونه عود احتمالی در اوایل مهم است.